Baigli - Cozonac Unguresc!


Ingrediente :
Aluat:
- 500 gr faina + cateva linguri
- jumatate cub de drojdie proaspata
- 2 pliculete zahar vanilat
- 200 gr unt
- 150 gr lapte
- un praf sare
- 8 - 10 linguri zahar
- 2 oua + 1 pt uns
- coaja de lamaie  (2 lingurite)
Compozitie mac si nuca :
- 250 gr mac (macinat)
- 70 gr zahar macinat
- 1 lingurita  coaja de lamaie
- o sticluta de esenta vanilie
- 100 ml lapte
- 2 sau 3 lingurite de faina
- 250 gr nuca macinata
- 70 gr zahar macinat
- 1 lingurita coaja de lamaie
- o sticluta de esenta vanilie
- 100 ml lapte
- 2 sau 3 linguri faina
Preparare :
Drojdia se dizolva in laptele caldut.Faina se pune intr-un castron si in mijloc punem ouala,margarina,sarea,coaja de lamaie si zaharul + zaharul vanilat .Incepem sa framanta si punem treptat laptele cu drojdia.Ne va iesi un aluat nici tare dar nici  moale.Daca aluatul e prea moale mai punem faina.Apoi lasam la frigider pana cand terminam de facut compozitia si e racita.
Laptele cu zaharul il punem intr-o craticioara la fiert.Intr-un bol punem macul cu coaja de lamaie,laptele si amestecam.Apoi adaugam esenta de vanilie si lingurile de faina (daca mai e necesar) amestecand pana se face cremos si lasam deoparte la racit.
Cu nuca procedam la fel,fierbem laptele cu zaharul si turnam peste nuca ,amestecand cu coaja de lamaie si  esenta de vanilie plus lingurile de faina (daca mai este necesar) ,pana cand e cremos si lasam la racit.
Se scoate aluatul de la frigider si se imparte in 4 parti egale,doua cu nuca si celelalte doua cu mac.Eu le-am intins aprox. dreptunghiular,le-am uns si am intors parile exterioare apoi le-am rulat.(vezi poza) 

Le punem in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.Batem oul si ungem cu pensula cozonaci.Se pun la cuptor preincalzit, la 170 grade aprox. 30 -40 de minute sau pana se rumenesc deasupra. (Vezi poza)

Cand sunt gata scoatem tava de la cuptor si se lasa la racit pentru a le putem taia.
Se pot servi cu lapte sau ceai!
Pofta buna si spor la treaba! 

Comments

Popular Posts